Orkesterin vaiheita

Pläkkploosarien synty:

23.10.1977 oli raumalaisessa paikallislehdessä Länsi-Suomessa raumalaisille puhallin-soittajille tarkoitettu ilmoitus.

Teksti kuului sanatarkasti seuraavasti:

RAUMALAISILLE PUHALLINSOITTAJILLE

Raumalla on tunnetusti melkoinen määrä sellaisia puhallinsoittajia, jotka eivät kuulu virallisesti mihinkään soittokuntaan. Kuitenkin he mielellään harrastaisivat soittamista, jottei taidot kokonaan unohtuisi.

Jo pitkään on heidän keskuudessaan ollut ajatus saada Raumalle sellainen soittokunta, jossa nämä harrastajat voisivat omaksi ilokseen soitella ja ehkäpä joissakin tilaisuuksissa muidenkin iloksi.

Tämä hanke on kuitenkin kariutunut johtajan puutteeseen. Nyt eläkkeelle jäänyt kaupungin entinen kapellimestari Väinö Wallden on lupautunut lähtemään mukaan ja onkin  päätetty kutsua koolle kaikki vapaana olevat puhallinsoittajat, joilla on oma instrumentti käytettävissä.

Tämä tilaisuus pidettiin keskiviikkona 26.10.1977 klo 19.00 Osuuspankin kerhohuoneessa  (käynti Rantakadun puolelta, ent. ravintolan portaista). Mainittakoon samalla, että Puolustusvoimat oli hyväntahtoisesti antanut lainaksi soittokunnalle B-basson, jota Raumalla tuskin kukaan itse henkilökohtaisesti omisti.

Tämän paikallisessa valtalehdessä olleen ilmoituksen oli lukenut moni soittamisesta kiinnostunut, mutta Osuuspankin kerhohuoneeseen saapui 26.10. kuitenkin vain viisi innostunutta soittajaa, nimittäin Väinö Wallden, Riku Toivonen, Eero Rämö, Timo Salmivaara ja Erik Westerberg. Tällä kokoonpanolla ei vielä päästy soiton alkuun, mutta saimme jonkun ajan kuluttua mukaan seuraavat soittajat: Sakari Niemi, Martti Immonen, Ilkka Laiho ja Kalervo Wallenius.

Ensimmäiset harjoitustilat orkesteri sai ” isä Talvion ” ansiosta Kisapuvun ruokalan tiloista. Tästä kiitokset isä Talviolle. Harjoitustilan vuokran suoritimme puhaltamalla erilaisissa Karjalaseuran tilaisuuksissa.

Orkesteri saa nimen

Ensimmäisten julkisten esiintymisten jälkeen tuli orkesterille ongelma. Mikä nimeksi ?

Ongelma ratkesi muistitiedon mukaan seuraavasti:

Keväällä 1978 tapasivat kapellimestari Väinö Wallden ja ” molempitte leukatte tronttohtoor ” eli hammaslääkäri Pärre Parvala toisensa päiväkahvilla eräässä nimeltä mainitsemattomassa raumalaisessa kahvilassa (Kuninkaankadulla).

Väinö kysyi, mikä olisi sopiva nimi vastaperustetulle orkesterillemme ja Pärre vastasi silmää räpäyttämättä:

” Et eik se sit oll PLÄKKPLOOSARI! ?”

Näin oli nimiongelma ratkaistu tosi raumalaisittain.

Uudet harjoitustilat

Syksyllä 1978 Pläkkploosarien harjoitusolosuhteet paranivat ja siirryimme ystävällisten ihmisten myötävaikutuksella kaupungin keskustaan Pinnalaan, mutta ei vielä nykyiseen harjoitustilaan vaan piharakennuksen nk. leivintupaan.

Leivintuvan ahtaudesta siirryimme ison Pinnalan yläkertaan vuoden 1979 alkupuolella. Tässä vaiheessa tuntui jo siltä, että joidenkin tavoite oli saavutettu. Harjoitustila oli hyvä, mutta soittajia liian vähän.

Soittajien määrä alkoi hitaasti, mutta varmasti kasvaa, mukaan tulivat Jaakko Toppila, Aatos Raitanen, Jouko Lehtonen, Ari Mattila, Tenho Sihvo + pojat ( 2 ), Pertti Laine, Pertti Laine ( toinen rummuissa ja toinen barytoniin), Mervi Lundell ja Anne Saihila.

Saattaa olla, että Pläkkploosarien alkutaipaleen nimistä jää joitakin mainitsematta, mutta se ei ole tarkoituksellista vaan johtuu tietojen huonosta arkistoinnista tai sitten pelkästään muistikatkoksista.

Orkesterin rekisteröiminen:

Toiminta vakiintui ja myös aktivoitui pikkuhiljaa. Vuonna 1982 päätettiin Pläkkploosarit rekisteröidä virallisesti Pläkkploosarit ry:ksi. Rekisteröinnissä käytettiin hyväksi soveltuvin osin Kymen kalastajat ry:n sääntöjä !

 Lisäksi vuonna 1982 Pläkkploosarit liittyivät Rauman kansalaisopiston piiriin puhallinmusiikin jatkoryhmään.

Ploosarit noin 17 vuoden ikäisenä orkesterina
Pläkkploosarit noin 17 vuotta syksy 1994

Pläkkploosarit elokuussa 1994 ( klikkaa kuvaa suuremmaksi )

Kuvassa näkyvä esiintymisasu on jo jäänyt pois käytöstä.

Nykyään Pläkkploosarit harjoittelevat Rauma-salissa, jossa myöskin kaikki suuret konsertit pidetään.
Orkesterin ulkoiset puitteet ovat hyvässä kuosissa ja orkesteria johtaa ammattitaitoisesti kapellimestari Anne Lehtomäki-Koskinen.